Chantal Crauwels
Brandwashed. Hoe luxemerken jou subtiel in hun netten strikken.
Wie zijn ze ? Wat drijft hen ?
Zij die met plezier 2000 euro neertellen voor een gepersonaliseerde handtas, zonder aarzelen 300 euro ophoesten voor een designer jeans of vlotjes 10 euro neertellen voor een groen gelabelde kartonnen beker koffie ... Crazy in the coconut ? Totaal over the top ?
Iets of iemand heeft hen nochtans weten te overtuigen dat het de investering helemaal waard is.
Het gaat hier om puur emotionele beslissingen. De rechterhersenhelft neemt het over van de nuchtere ik. De dromer ontwaakt. Luxemerken zijn een ultieme inspiratiebron om iets te leren over het proces van personal branding. Niemand heeft zo’n onweerstaanbare overtuigingskracht als zij.

Ontdek hier 3 tips voor het bouwen van een luxemerk.
1. Associatie
Luxemerken verbinden zich met iets unieks. Een specifieke waarde of persoonlijkheid. Deze straalt uit waar het merk voor staat. De klant ervaart een bedwelmende ‘klik’, een sterk gevoel van herkenning. In de bekende 'Think Different' campagne laat Apple legendarische figuren zien die geassocieerd worden met het merk. Een eerbetoon aan de andersdenkenden, de creatievelingen, the crazy ones. Zorg ervoor dat je klant een gevoel van herkenning ervaart en zo emotioneel wordt geraakt.
2. Verkoop een lifestyle
Zet een totaalsfeer neer waarin de klant zich kan inleven en verliezen. Met behulp van de juiste zintuiglijke prikkels zet je het publiek in de ultieme beleving van jouw merk.
Uitstraling, personeel, service, interieur, kleur, geur, ... betoveren je bezoekers.
Ik ben zelf fan van het het merk Rituals. Dit luxebrand past de principes van personal branding perfect toe. Je wordt al ingepalmd bij het binnenstappen in een van hun shops. Er heerst een ontspannende hammamsfeer: een subtiel geparfumeerd koloniaal interieur, glimlachend personeel dat je verwelkomt met een dampend kopje thee, high-end cadeauverpakkingen die je verleiden ... het is niet enkel een bezoekje aan een shop, het is een totaalbeleving, een waar ‘ritueel'.
Een kwartier later stap je weer helemaal zen met een goed gevuld zakje Rituals-producten naar buiten.
3. Play ‘hard to get’!
Focus op schaarste en exclusiviteit. Presenteer je product als een unieke creatie. Luxeproducten zijn vaak enkel te verkrijgen via selectieve kanalen. Er is vaak een beperkte oplage, een ‘limited edition’. Dit zorgt bij de consument voor een opwindend VIP - gevoel. Je staat in de wachtrij voor een bijzonder product. Het uiteindelijk bekomen van het zo gegeerde goed resulteert in een gevoel van euforie.
Sta je net als ik regelmatig in de wachtrij in een van de exclusieve Nespresso-boetieks om het zo geliefde kopje koffie te bekomen? Of nam je ook al eens deel aan de jaarlijkse strijd om één van de gegeerde tickets van het sprookjesachtige Tomorrowland te bemachtigen?